pátek 16. září 2016

Víte že Leukémie

 

Tato dnes hojně vyskytovaná nemoc je velký strašák lidstva každý rok na tuto nemoc umírá kolem 27 000 Čechů. Většina z nás si představuje člověka s touto nemocí jako bezvlasého jedince typického svým šátkem.
Co je vlastně Leukemie?
Leukemie není jedním onemocněním. Jde o skupinu nemocí s různou prognózou, které se projevují poruchou funkce kostní dřeně a krve. V podstatě jde o zhoubný nádor (někdy se nepříliš přesně uvádí, že jde o rakovinu) bílých krvinek, tedy jedné ze složek imunitního systému člověka.
Slovo leukemie, které lze do češtiny přeložit jako "bílá krev" nebo "bělokrevnost", vymyslel významný německý patolog Rudolf Virchow (obrázek 1) v polovině 19. století, jenž jako jeden z prvních lékařů toto onemocnění rozpoznal.
Slovo leukemie je pro většinu lidí synonymem něčeho hrozného, odstrašujícího, synonymem rychlé a neodvratné smrti. Hodně se o leukemiích mluví, i když zdaleka nejsou nejčastějšími nemocemi. Ročně je v České republice zjištěno kolem 1100 nových případů leukemií. Daleko více je onemocnění srdce a cév, daleko více je vážných úrazů. A navíc ani zdaleka ne všechny leukemie vyžadují léčbu, nebo pokud je nutné je léčit, pak se je, díky stále se lepšícím možnostem, léčit daří a nemocní se vrací do plnohodnotného života.
První léky, které byly účinné v léčbě leukemií, pomineme-li arzenik používaný od 2. poloviny 19. století, se objevily po roce 1950. Transplantace kostní dřeně se začaly provádět v 60. letech 20. století, většího rozmachu se ale dočkaly až po roce 1980. V poslední době se do terapie leukemií dostávají i léky, které nemají charakter cytostatik.
Mnohým  by pomohlo  pití čaje z bylinek jako podpůrnou kůru pro pročištění krve.

Žádné komentáře:

Okomentovat