čtvrtek 15. září 2016

Víte že ŽENŠEN

Ženšen  tento kořen je opředen mnoha pravdami ale i polopravdami.

Kde je prapůvod tohoto léčivého kořene.
Říkalo se mu Dar bohů, Zázrak přírody nebo Kořen života. V Číně ho po staletí považovali za elixír mládí, za mocné afrodisiakum a za všelék. Ovšem všelék, který nebyl jen tak pro každého.
V Číně, Koreji a Japonsku je ženšen pravý hojně využíván v lidové medicíně. Ženšenu byla přisuzována podpora 5 vnitřních organů, tišící nervy, zklidňující mysl, zastavující křeče, vyhánějící zlé duchy, čistící zrak a zlepšující pamě, a to již v 1. století před našim letopočtem, v čínské knize o bylinách. Dlouhá století byl ženšen pro běžný lid nedostupným zbožím a výsada jeho užívání patřila panovníkovi, vždyť v historii byl ženšen opěvován a pověst o jeho účinnosti dosahovala mýtických rozměrů. Místa, kde se ženšen vyskytoval, byly přísně střeženy a běžným lidem zapovězeny. Získat jej mohlo stát běžného člověka i život a tak byl dlouhou dobu dostupný pouze aristokracii.
Ženšen je dnes již běžně dostupný, avšak mezi jednotlivými druhy jsou propastné rozdíly. Nejúčinnější a nejsilnější je ženšen pravý čínský, který není v České republice téměř k dostání. Mezi méně účinné patří ženšen korejský a americký.  
A kčemu se využívá?Věřte je toho velmi hodně kde pomáhá ale i některé legendy je nutno brát s nadsázkou.Mezi jiným posiluje pět životně důležitých orgánů: játra, srdce, plíce, ledviny a slezinu a udržuje tak harmonii celého těla. Podporuje imunitu, zlepšuje cirkulaci krve a tvorbu červených krvinek. Reguluje krevní tlak, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Působí proti únavě a stresu, zlepšuje paměť a podporuje potenci. 

Žádné komentáře:

Okomentovat